zaterdag 23 mei 2015

Reisroute in Cyprus

Dag 1: Brussel - Paphos

Aankomst op de luchthaven van Paphos en transfer naar het hotel “Sentido Cypria Bay” in Paphos.

Dag 2: Paphos

Vrije dag in Paphos. Bezoek aan een overdekte markthal in de bovenstad Pano Paphos of ook wel de oude stad van Paphos genoemd. Een uitgebreide collectie aan stukken uit de Byzantijnse periode kan je vinden in het Byzantijns museum. Fascinerende inzichten in de cultuur en tradities van de lokale Cyprioten kan je opdoen in het vermaarde etnografische museum van Paphos, vroeger bekend als het 'Folk Art Museum'. In het archeologisch museum zijn er archeologisch waardevolle stukken te bewonderen. Overnachting in hotel “Sentido Cypria Bay” in Paphos.

Dag 3: Larnaca - Nicosia - Troödos gebergte - Omodos

De eerste stopplaats wordt de plaats waar de godin Aphrodite uit de zee zou opgestegen zijn. Men noemt deze plaats hier “Pétra toù Romioù” (Steen van de Romein). In Larnaca brengen we een bezoek aan de St. Lazarus kerk. Daarna maken we een wandeling naar de mooie palmenboulevard. We zetten onze reis verder naar de hoofdstad Nicosia. Vrije tijd in Nicosia. We rijden nu richting Troödos gebergte, waar we een bezoek brengen aan de schuurdakkerk Panagia Podithou, die gelegen is in de Solea vallei. Daarna rijden we naar het idyllische wijnboerendorp Omodos in het Troödosgebergte. Hier proeven we de lokale overheerlijke zoetigheden en wijnen uit de streek. Het 17e-eeuwse Timios Stavrosklooster, een Cypriotisch-Orthodox klooster, staat midden in het centrum van het wijnplaatsje Omodos. Bezoek aan een museum in het klooster met veel iconen, oude geschriften en kerkelijke objecten. Terugkeer naar het hotel “Sentido Cypria Bay” in Paphos.

Dag 4: Nicosia

Nicosia, de laatst verdeelde hoofdstad van Europa, is een stad waar twee werelden en culturen samenkomen. De dag begint met een bezoek aan de Ag. Ioanniskerk met zijn spectaculaire muurschilderijen. Vlak naast de kerk bevindt zich het Nieuw Aartsbisschoppelijk paleis. Daarna bezoek je het Leventis Museum en kom je alles te weten over de geschiedenis en folklore van Nicosia. Vervolgens steek je de 'Green Line', de scheidingslijn tussen Grieks en Turks-bezet Cyprus over bij 'Ledra Checkpoint' en bezoek je, in het bezette gebied, de St. Sophia-kathedraal die nu een moskee is. Na dit heb je vrije tijd waarna je gezellig kan kuieren in de Turkse bazaars of kan shoppen in de Griekse winkelstraat. Terugkeer naar het hotel “Sentido Cypria Bay” in Paphos.

Dag 5: Limassol - Kourion - Omodos

Met de bus trekken we langsheen de kust richting Limassol op weg naar de mooi gelegen archeologische site van Kourion. Hier kan je onder andere het Grieks-Romeinse amfitheater en de mozaïeken van de villa van Eustolios bezichtigen. Vervolgens trekken we naar het middeleeuws kasteel Kolossi, dat gebouwd werd op de ruïnes van een voormalig fort. Het volgende dorpje is Doros, waar je de kans krijgt wijn te proeven in de lokale wijnfabriek. Daarna genieten we van een typisch Cypriotische maaltijd. Vervolgens staat terug het schilderachtige wijndorp Omodos op het programma. De smalle, kronkelende straatjes van het dorp leiden allemaal naar het mooie, met kasseitjes geplaveide marktplein met zijn 'kafenions'. Je kan er de oude wijnpers van het dorp zien. Terugkeer naar het hotel “Sentido Cypria Bay” in Paphos.

Dag 6: Troödosgebergte

We vertrekken voor een tocht door het prachtige Troödosgebergte. We komen langs prachtige landschappen tot aan de toppen van het gebergte om uiteindelijk te arriveren aan het minder gekende klooster van Chrysorrogiatissa. Na dit bezoek rijden we verder naar het Kykkos klooster, het rijkste en machtigste klooster van het eiland, dat in de 12e eeuw door de Byzantijnen werd gesticht. Ook brengen we een bezoek aan het standbeeld en het graf van Aartsbisschop Makarios III, de eerste president van Cyprus. Met de bus bereiken we het hoogste punt van het Troödosgebergte, de berg Olympus (1951 m). Terugkeer naar het hotel “Sentido Cypria Bay” in Paphos.

Dag 7: Akamas schiereiland

We vertrekken op jeepsafari en ten westen van Paphos duik je via zandwegen de natuurpracht van het schiereiland Akamas in. De eerste stop is voorzien aan de Avagas-kloof waar je de jeep verlaat voor een wandeling in de rotsspelonk waar de krijtwanden tot 30 meter hoog zijn. Je wandelt door de rivierbedding van een van de meest adembenemende natuurwonderen van Cyprus. Een paradijs voor natuurliefhebbers! Vervolgens zet je de tocht verder naar Lara Bay, het strand waar in augustus de groene zeeschildpadden hun eieren komen leggen. Dit is één van de laatste broedplaatsen van deze zeldzame dieren in het hele Middellandse Zeegebied. Daarna trek je verder langs de noordkust van het schiereiland en we maken een stop aan de haven van Latchi voor het middagmaal. Nadien brengen we een bezoek aan de Baden van Aphrodite waar, volgens de legende, de godin haar minnaar Adonis ontmoette. Nadien mogelijkheid om te zwemmen aan een verlaten strand nabij de haven van Latchi. Terugkeer naar het hotel “Sentido Cypria Bay” in Paphos.

Dag 8: Troödosgebergte

We vertrekken op jeepsafari voor een tocht door het prachtige Troödosgebergte. We passeren kleine verborgen dorpjes in het Troödosgebergte. We zetten daarna onze reis verder door de bossen naar de Dhiarizos vallei en de Venetiaanse Kelefos brug uit de 15e eeuw. We rijden verder naar het Kykkos klooster, het rijkste en machtigste klooster van het eiland, dat in de 12e eeuw door de Byzantijnen werd gesticht. Je krijgt een beter contact met de natuur als we met de jeeps rijden langs de rivieren en op landwegen tussen de bomen naar een waterval toe. Nadien rijden we naar het verlaten klooster Panagia Tou Sinti klooster op de oever van de rivier Xeros. Terugkeer naar het hotel “Sentido Cypria Bay” in Paphos. ’s Avonds verplaatsing en overnachting in hotel “Almyra” in Paphos.

Dag 9: Paphos

Bezoek aan de archeologische sites (de Romeinse villa’s, de beroemde mozaïeken, de koningsgraven) en de pittoreske haven van Paphos. Vrije tijd in Paphos. Terugkeer naar het hotel “Almyra” in Paphos.

Dag 10: Kyrenia

's Ochtends rij je langs het Troödosgebergte richting Nicosia, waar je met de bus de grens met het noorden, de “Green Line”, oversteekt. Je rijdt door het prachtige Pentadaktylosgebergte naar Bellapais (belle pais / beautiful place). Dit klooster is een prachtig voorbeeld van de gotische kunst. Daarna reis je naar Kyrenia met zijn pittoreske haventje. Eerst bezoeken we daar de Venetiaanse vesting van Kyrenia, dat ook aan de haven ligt. Daarna brengen we een bezoek aan het Scheepswrakmuseum, waar de restanten van een antiek Grieks vrachtschip te zien zijn. Hier krijg je voldoende vrije tijd om zelf een terrasje mee te pikken en te lunchen in één van de typische tavernes. Terugkeer naar het hotel “Almyra” in Paphos.

Dag 11: Famagusta

We vertrekken met de bus naar Famagusta en steken terug de “Green Line” over. We rijden met de bus door Famagusta en de wijk Varosia, dat bekend staat als spookstad. Vervolgens gaan we met de bus naar het oude stadscentrum van Famagusta, dat binnen de Venetiaanse stadsmuren ligt. In het oude stadcentrum zijn er ruïnes te ontdekken van vervallen kerken. Op het centrale plein zien we de St. Nicolaaskathedraal. Tijdens de Turkse belegering plantten de Turken op de linker toren een minaret, die enkele gotische details heeft. In Salamis bezoeken we een archeologische site van een oude Griekse stad, die pal aan de zee ligt. Vervolgens brengen we een bezoek aan het Barnabasklooster. Nu is in de kerk een iconenmuseum gevestigd en in de kloostergebouwen een archeologisch museum. Terugkeer naar het hotel “Almyra” in Paphos.

Dag 12: Paphos - Xeros vallei

Bezoek aan “De zuil van Paulus”, een afgesleten marmeren zuilstomp omringd door een groot, omheind veld vol ruïnes. In het midden van de ruïnes kan je de laat-Byzantijnse kerk Agia Kyriaki zien. Op weg naar de Fabrica heuvel kom je nog andere ruïnes tegen, zoals een oud Hellenistisch amfitheater. In de vooravond vertrekken we met de bus naar de Xeros vallei waar we een ezel-boerderij gaan bezoeken. We maken met een ezel een tocht van een half uur en bezoeken nogmaals het verlaten Panagia Tou Sinti klooster. Nadien wordt er een buffet voorgeschoteld met typisch Cypriotische gerechten, opgeluisterd met bouzouki muziek. Na het avondeten is er een show met traditionele volksdansen in hun traditionele kledij. Terugkeer naar het hotel “Almyra” in Paphos.

Dag 13: Latchi - Paphos

Met de bus rijden we naar de haven van Latchi. Daar stappen we op een cruiseboot en varen terug naar de haven van Paphos. Mogelijkheid om te zwemmen of te snorkelen in de Blue Lagoon en nabij St. George Bay. Terugkeer naar het hotel “Almyra” in Paphos.

Dag 14: Paphos

Bezoek aan de Grieks Orthodoxe kerk Panagia Theoskepasti in Paphos. Vervolgens gaan we naar de haven en bezoeken het kasteel van Paphos. Het kasteel werd aanvankelijk gebouwd door de Byzantijnen ter verdediging van de haven van Paphos. Terugkeer naar het hotel “Almyra” in Paphos.

Dag 15: Paphos - Brussel

Transfer naar de luchthaven van Paphos voor de terugvlucht naar Brussel.