donderdag 21 mei 2015

Informatie over Cyprus

De Republiek Cyprus

De Republiek Cyprus is gelegen op het gelijknamige eiland Cyprus in het oosten van de Middellandse Zee, ca. 70 km ten zuiden van Turkije en 105 km ten westen van Syrië. Cyprus behoort geografisch gezien tot het Aziatische continent, maar om politieke en culturele redenen wordt het soms ook tot Europa gerekend. Cyprus is sinds 2004 lid van de Europese Unie.

In 1995 werd de omvang van de bevolking geschat op 734000, van wie 84% Grieken en 13% Turken. Tot de overige 3% behoren Armeniërs en Maronieten, ten dele afkomstig uit Libanon.

Cyprus is naar oppervlakte het derde eiland in de Middellandse Zee. Twee oost-west lopende bergketens doorsnijden het eiland. De noordelijke (Pentadaktylosgebergte, doorlopend op het schiereiland Kárpas) bestaat vooral uit kalksteen; tot de zuidelijke behoort het Troödosmassief (met de Olympus, 1951 m). Tussen beide ketens ligt in de lengterichting van het eiland de vlakte van Messaoria.

In de zomer drogen vrijwel alle rivieren uit, maar vele bronnen blijven vloeien, doordat de kalkrijke bodem het water lang vasthoudt. In de zeer droge vlakte van Messaoria is irrigatie noodzakelijk. In de vlakten vriest het bijna nooit. Op hoge bergen ligt maandenlang sneeuw.
Na eeuwenlange ontbossing is in de laatste decennia de herbebossing op Cyprus krachtig ter hand genomen, zodat nu weer ruim één vijfde van de totale oppervlakte met bos is bedekt, overwegend in het bergland. Dennen overheersen, maar er zijn ook veel ceders, eiken, platanen, acacia's en eucalyptussen. Wat betreft de fauna is alleen de moeflon in het Troödosgebergte vermeldenswaard.

Noord-Cyprus

Het noorden van Cyprus is al jarenlang een bron van conflict. Sinds 1974 wordt Noord-Cyprus bezet door Turkije en is dit deel van Cyprus uitgeroepen tot de Turkse Republiek Noord-Cyprus (T.R.N.C.). Naast Turkije is er echter geen land ter wereld dat Noord-Cyprus als zelfstandige staat accepteert. Men beschouwt het officieel als bezet gebied van de Republiek Cyprus. Het conflict over Noord-Cyprus is zeer complex en meerdere pogingen om tot een oplossing te komen zijn mislukt. Het uitblijven van een oplossing zal vermoedelijk ook een toetreding van Turkije tot de Europese Unie in de weg staat.

Aphrodite

Cyprus staat volgens de Griekse mythologie bekend als geboorteplaats van de godin Aphrodite, godin van de liefde, seksualiteit en vruchtbaarheid. Volgens de door Hesiodus verhaalde mythe is Aphrodite uit het zilveren schuim (Grieks: aphrós) van de zee ontstaan op het moment dat de golven van de zee bevrucht werden door enige neervallende bloeddruppels van de eerste wereldgebieder en godenkoning Uranus, nadat deze door zijn zoon Kronos met een diamanten sikkel was gecastreerd en daarna van de heerschappij beroofd. Zij rees uit de baren van de zee op als de schoonste van alle vrouwen, blank als het schuim, waaruit ze geboren werd, en beminnelijkheid en lieftalligheid lagen op haar glimlachend gelaat en over haar gehele wezen. Zo kreeg ze de naam Aphrodite, "de uit schuim geborene", of Anadyomene, "de opduikende". Eerst zweefde zij over de wateren naar het eiland Kythira, waarna ze naar het eiland Cyprus ging.

De rots van Aphrodite is een rots die ongeveer 25 kilometer ten oosten van Paphos ligt. Volgens legenden zou Aphrodite, de godin van de schoonheid, bij deze rots uit de golven van de zee zijn geboren. Cyprioten noemen hun eiland om deze reden vaak het eiland van Aphrodite.

Het Troödosgebergte

Het Troödosgebergte ligt vrij centraal in het binnenland van Zuid-Cyprus en is erg geliefd onder wandelaars, natuurliefhebbers en toeristen die op zoek zijn naar het authentieke Cyprus. Hier vind je mooie kloosters, kerkjes en kapelletjes, prachtige traditionele woningen en als je op de juiste plekjes komt rust, rust en nog eens rust.

In de wintermaanden is een klein deel van Troödos geschikt voor wintersport. Skiliefhebbers kunnen dan de ski's aanbinden en op beperkte schaal skiën op Cyprus.
Wat je ook steeds meer ziet in de Troödos-bergen zijn bussen met toeristen, die met grote hoeveelheden tegelijk de met de bus bereikbare plekken in de bergen opzoeken. Dat is helaas ook duidelijk te merken aan het groeiende aantal winkeltjes en kraampjes.

Wie van wandelen houdt kan perfect terecht in de Troödos bergen. Er zijn volop mogelijkheden om te wandelen en op de vele wandelpaden door de bergen kun je genieten van heerlijke rust en de natuur van Cyprus. Op borden langs de wandelroutes staat informatie over de planten en bomen die je onderweg tegenkomt. Vooral in de zomer is een wandeling of bezoek aan de bergen een welkome afwisseling. Omdat het in de zomermaanden makkelijk ruim boven de 30-35 graden wordt overdag en de bergen een stuk koeler zijn (25-28 graden gemiddeld in de zomer) en er door de bomen tevens volop beschutting is tegen de zon kan een uitstapje naar de bergen gezien worden als een heerlijk dagje de koelte in. Wie het nog te warm vind kan verkoeling zoeken bij de Caledonian waterval.

Paphos

De plaats Paphos (ook wel geschreven als Pafos) ligt in het zuidwesten van Cyprus en is één van de populairste toeristische plaatsen van het eiland.
Reden van de populariteit is het feit dat Pafos vrij authentiek en niet te groot is. Kato Pafos, het toeristische deel van Paphos dat aan de kust ligt, wordt door velen als sfeervol gezien en dat is iets wat je bij andere plaatsen soms kunt missen. Vooral het gebied rondom de haven is erg gezellig, zeker 's avonds is het hier heel leuk vertoeven. Je vind hier allerlei leuke winkeltjes en net als overal op Cyprus vrij veel winkels met namaak merkartikelen.

De plaats Paphos bestaat van voor onze jaartelling. Vroeger had men Oud Paphos en Nieuw Paphos, het Paphos dat we heden kennen is het nieuwe Paphos.
Om het echter nog ingewikkelder te maken bestaat het huidige Paphos eigenlijk uit 3 delen:
- Kato Paphos, het toeristische deel van Paphos gebouwd om de herbouwde haven heen
- de wijk Ktima, dat meestal (onterecht) gezien wordt als het grote Paphos
- Pano Paphos, de oorspronkelijke oude stad Paphos. Tegenwoordig vind je hier het dorp Kouklia
Deze 3 wijken samen vormen samen het grote Paphos dat in totaal zo'n 75.000 inwoners heeft.

Paphos heeft een groot gebied met opgravingen, aan de westzijde van de vissershaven van Kato Paphos. Een wandeling door deze archeologische vindplaats is echt de moeite waard. Vanuit deze plek heb je ook een prachtig uitzicht op Nea Paphos, het huidige Paphos.

Nicosia

De plaats Nicosia is de hoofdstad van Cyprus. Nicosia is één van de laatste verdeelde hoofdsteden ter wereld als gevolg van de splitsing tussen de Republiek Cyprus en de Turkse Republiek Noord Cyprus.

Door de stad loopt een V.N. bufferzone die meestal aangeduid wordt met de "green line", de groene lijn. In het centrum van de stad is er één doorgang tussen het Turkse en het Griekse deel van de stad en die ligt in Ledra Street. Sinds april 2008 is deze straat geopend als aanzet naar een beter verhouding tussen Noord- en Zuid-Cyprus. Turkse invloeden zijn zeer duidelijk aanwezig in het "Griekse" gedeelte van de stad. Zo vind je hier de Omerye Haman en de Omeriye Moskee, de enige moskee in het zuidelijk deel van de stad waar nog actief het moslimgeloof beleid wordt.

Wie Nicosia bezoekt zal de stad niet direct betoverend mooi vinden. Daarvoor zijn er teveel flatgebouwen van 4 tot 10 verdiepingen hoog te vinden in de stad en is het in eerste instantie zoeken naar mooie plekjes in de stad. Als je echter je best een beetje doet zie je dat ook Nicosia zijn charmes heeft. Zo kent de stad meerdere musea en kerken die de moeite waard zijn. Het Leventis-museum is daarvan de meest interessante omdat hier de mooiste oudheidkundige voorwerpen te zien zijn die op Cyprus gevonden zijn. In het Iconen-museum vind je meer dan honderd Cypriotische iconen.

Limassol

De plaats Limassol is de meest complete stad op Cyprus. Hier vind je alles wat je nodig hebt om een vakantie op Cyprus compleet te maken. Er is een groot aantal accommodaties in diverse prijsklassen en op heel verschillende locaties. Geen andere plaats op Cyprus heeft zo'n verscheidenheid aan restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden.

Limassol is naast een belangrijke plaats voor het toerisme ook de grootste haven van Cyprus en een belangrijke schakel tussen Europa en het Midden-Oosten. Opvallend is de hoeveelheid handelsbedrijven en banken in de stad. Zeker tijdens de wintermaanden worden veel hotelkamers bezet door zakenlui die op Cyprus zaken komen doen. Dat is ook te merken aan de relatief grote hoeveelheid stripclubs en nachtclubs in de stad, waar je vooral vrouwen uit de voormalige Sovjet-Unie aantreft. Als man kun je 's avonds bijna niet alleen op straat lopen zonder aangesproken te worden door taxichauffeurs die je naar een "goede" club willen brengen. Dat doen ze zelfs helemaal gratis, want van de clubeigenaars krijgen ze commissie betaald.

De stad Limassol ligt langs ongeveer 15 kilometer kustlijn. De nieuwe haven is het meest westelijke punt van de stad, daarna begint bij de oude haven het centrum van de stad.

Larnaca

De plaats Larnaca is de derde stad van de Republiek Cyprus. De meeste toeristen komen op de nabijgelegen luchthaven het land binnen.

De strandpromenade van Larnaca is de grote trekpleister van de stad. Hier vind je de terrasjes van restaurants, bars en fastfoodketens. Het strand van Larnaca is een zandstrand met donkergeel zand en loopt geleidelijk af in zee. Op het strand zijn volop mogelijkheden om strandbedjes en parasols te huren. Als je hier een hotelkamer of appartement met zeezicht hebt geniet je van een geweldig uitzicht over de promenade en het redelijk brede zandstrand van Larnaca.

Voorheen heette de stad Kition en Citium en heeft het meerdere bezetters gekend. Thans is de stad naast een redelijk belangrijke toeristische plaats ook de tweede haven van Cyprus en woonplaats voor velen die Noord-Cyprus ontvlucht zijn.

Ayia Napa

De plaats Ayia Napa is één van de meest toeristische plaatsen van Cyprus. Het plaatsje kenmerkt zich vooral door terrasjes, winkels en hotels.

Net als zoveel tegenwoordig toeristische plaatsen was Ayia Napa tot het eind van de vorige eeuw slechts een klein vissersdorp waar relatief weinig toeristen kwamen. Projectontwikkelaars kregen echter al snel in de gaten dat de stranden rondom Ayia Napa tot de mooisten van Cyprus behoorden en een uitstekende trekpleister zouden kunnen vormen om toeristen naar het eiland te trekken. In een tijdsbestek van ongeveer 10 jaar is het onbeduidende vissersdorpje uitgegroeid tot één van de populairste plaatsen op Cyprus om een vakantie door te brengen. Wie in de oude haven van Ayia Napa komt ziet hier nog steeds de vele vissersbootje die vroeger de belangrijkste bron van inkomsten vormden voor de plaats.

Het straatbeeld wordt vooral bepaald door toeristische winkels, restaurants, bars, autoverhuurbedrijven en andere aanbieders van alles wat een toerist zich wenst.Wie naar Cyprus komt voor strand, uitgaan en plezier maken is in Ayia Napa op het juiste adres.
Verwacht echter niet dat je in een typisch Cypriotische setting terecht komt, daarvoor moet je toch echt naar andere plaatsen gaan.

Waar Ayia Napa om bekend staat is het uitgaansleven. Vanwege de grote hoeveelheden jongeren die hier komen om te feesten, de grote hoeveelheid clubs, de vele optredens van internationale D.J.'s en de relatief hoge prijzen in het uitgaansleven heeft Ayia Napa de bijnaam "het tweede Ibiza" gekregen. Inmiddels is die status wat aan het afnemen, maar feit blijft dat "Napa" een goede plek is om te feesten.

Kyrenia

Kyrenia is een havenstad gelegen aan de noordkust van Cyprus. De stad behoort sinds 1983 tot het Turkse deel van het eiland en telt ongeveer 33.200 inwoners.
In 1831 was de bevolking in Kyrenia vrijwel gelijk verdeeld tussen moslims en christenen, met een lichte moslimmeerderheid. Echter, met de komst van de Britse overheersing, zijn veel Turkse Cyprioten gevlucht naar Anatolië, waarna de stad werd bewoond door Grieks-Cyprioten. Tot de Turkse interventie in 1974 was de stad bekend onder de Griekse naam Kyrenia en had de stad voornamelijk een Griekstalige bevolking. Tegenwoordig heeft de stad een Turkstalige bevolking.
Kyrenia wordt beschouwd als de toeristische hoofdstad van Noord-Cyprus. Kyrenia is een paradijs voor de strandliefhebber, de stranden van fijn goudkleurig zand worden afgewisseld door woeste kliffen en bergachtige landschappen. Kyrenia is de thuisbasis van tal van hotels, een bruisend nachtleven en een drukke haven. Rondom de haven vind je restaurantjes en winkeltjes. De stad kent zowel een oude jachthaven als een commerciële haven. Daarnaast heeft de stad ook twee universiteiten.

Famagusta

Famagusta is een stad aan de oostkust van Cyprus en ligt in het Turkse deel van het eiland. Famagusta telde in 2011 ongeveer 41.000 inwoners. De stad ligt ten oosten van Nicosia, en beschikt over de diepste haven van het eiland.
De wijk Varosia in Famagusta is een soort spookstad aangezien dit gedeelte wordt beschouwd als niemandsland. Het hele gedeelte wordt omgeven door een hek en wordt bewaakt door het Turkse leger. Het centrum van Famagusta wordt omringd door een oude stadsmuur en bestaat uit smalle straatjes met restaurantjes en winkeltjes.

Geschiedenis

Cyprus was vanaf 1925 een Britse kolonie, waar een Turkse en een Griekse gemeenschap woonden. Halverwege de 20e eeuw wilden de Britten Cyprus meer autonomie geven. De Grieks-Cyprioten wilden aansluiting bij Griekenland, waar de Turkse minderheid tegen was. Na een aantal jaren van geweld werd Cyprus in 1960 onafhankelijk. De functies van president en vicepresident werden bekleed door respectievelijk een Grieks- en een Turks-Cyprioot. De onafhankelijkheid van Cyprus werd gegarandeerd door Groot-Brittannië, Griekenland en Turkije, die het recht kregen gezamenlijk of individueel op het eiland in te grijpen als de grondwettelijke orde gevaar liep.
De vijandelijkheden tussen de Griekse en Turkse gemeenschap duurden echter voort en kregen tussen 1963 en 1967 het karakter van een burgeroorlog. Dat leidde tot de stationering van een VN-vredesmacht.
In 1974 laaiden de gevechten op toen het Griekse kolonelsregime een poging deed Cyprus bij Griekenland in te lijven. Dat was voor Turkije aanleiding over te gaan tot een invasie. Turkije viel het noorden van het eiland binnen, naar eigen zeggen om Turks-Cyprioten te beschermen tegen een Griekse staatsgreep. Honderdduizenden Grieks-Cyprioten vluchtten uit het bezette eilanddeel of werden verdreven, onder meer naar het zuidelijk deel van het eiland. Daar ontstond de Republiek Cyprus. Het gevolg is dat het eiland nu bestaat uit twee volstrekt geïsoleerde delen.
Op 12 mei 2014 besloot het Europese Hof voor Rechten van de Mens, dat Turkije een schadevergoeding van 90 miljoen euro moet betalen aan Cyprus. Het geld gaat naar nabestaanden van zo'n 1500 Grieks-Cyprioten die bij de Turkse invasie van het eiland in 1974 zijn verdwenen. Het is de hoogste compensatie die rechters van de Raad van Europa ooit hebben toekend.
Sinds 1983 bestaat op het noordelijk deel van het eiland de Turkse Republiek Noord-Cyprus, die alleen door Turkije wordt erkend. Het eiland is daarmee feitelijk in tweeën gedeeld. Vanaf het midden van de jaren tachtig heeft de economie zich in het Griekse deel voorspoedig ontwikkeld.

Bijna 40 jaar na dato is het land nog steeds verdeeld in een internationaal erkend Grieks deel en een Turks bezet deel, de zelf geproclameerde "Turkse Republiek Noord-Cyprus".

De geschiedenis van Cyprus is bepaald geweest door de vaak strategische ligging van het eiland aan de uithoeken van de grote rijken in de loop der tijden. Ook de bodemrijkdom van Cyprus maakte het een begeerd eiland. Hierdoor is de geschiedenis van Cyprus in feite een geschiedenis tussen oost en west in het klein.

Vooral onder invloed van Griekenland, dat zich cultureel verwant voelde en met een veto tegen een verdere uitbreiding van de Europese Unie naar Oost-Europa dreigde, werd Cyprus tussen 1990 en 1999 door de EU als toekomstige lidstaat aanvaard. In mei 2004 werd het land lid van de EU en op 1 januari 2008 werd de euro als wettig betaalmiddel ingevoerd. In 2013 kreeg het land te maken met een ernstige bankencrisis.